Direct naar de inhoud van deze pagina

Een baan en vrijwilliger!

.

John Soeters fulltime werken en toch vrijwilliger

John Soeters, geboren en getogen in Oosterhout en vrijwilliger bij Oosterhoutvoorelkaar, dacht dat hij niet veel te vertellen had, maar het tegendeel bleek waar. Als vrijwilliger is hij al actief sinds eind jaren 90. Door omstandigheden had de tweede wereldoorlog zijn interesse. John was vooral geïnteresseerd in de "kleine verhalen", het dagelijks leven van mensen in die tijd, de onderduik van een groot aantal slachtoffers, de collaboratie van anderen en de verschrikkingen van de holocaust. Vooral de menselijke aspecten hielden en houden hem bezig.

Hij vergaarde een grote hoeveelheid informatie en wilde die ergens kwijt. Hij begon met het delen van die informatie op de portaalwebsite Klup, maar dat was al snel niet meer genoeg voor hem. Twee door hem zelf gebouwde websites waren het gevolg. "Ik realiseerde me dat destijds niet, maar door de informatie op mijn websites te delen met anderen, rolde ik als vanzelf in het vrijwilligerswerk. Via mijn websites bood ik mensen een podium om feiten en gevoelens te delen. Mensen willen hun naasten niet altijd lastigvallen met hun oorlogsverleden, maar het lucht op als je het van je af kunt schrijven".

John kreeg steeds meer informatie toegestuurd, maar hij kreeg ook steeds meer vragen, soms schrijnende vragen. Mensen zochten informatie over hun familie, soms met joodse achtergrond, of ze zochten naar foto's. "Zo kreeg ik op een gegeven moment een vraag van een mevrouw uit de Verenigde Staten. Haar moeder was van Nederlandse afkomst en had in Kamp Westerbork gezeten. Ze vroeg zich af of ze recht had op een uitkering vanuit de Wiedergutmachung, maar ze miste daarvoor een aantal belangrijke documenten". John ging op zoek. In Duitsland bleek het opzoeken van documenten makkelijker te zijn dan in Nederland. Uiteindelijk ontving hij een document uit Kamp Westerbork, waaruit bleek dat de vrouw daar was getrouwd en een naamswisseling had ondergaan. Dat loste veel vragen op. "Het gegeven dat ik een paar belangrijke vraagstukken voor die mevrouw kon oplossen, gaf me een ontzettende kick. En eigenlijk, realiseer ik me nu, is dat hetzelfde als wat ik nu doe bij Oosterhoutvoorelkaar. Je bemiddelt in de hulp die mensen nodig hebben".

John werkte 42 jaar onafgebroken in de detailhandel. Eerst als filiaalmanager, maar later als rayonmanager. Door een faillissement raakte hij in februari 2016 zijn baan kwijt. "Dat deed wel iets met mijn gevoel voor eigenwaarde. Mijn leven zonder baan had niet alleen invloed op mij, maar ook op het leven van mijn gezin. Dus ik moest iets vinden om dat gevoel van eigenwaarde weer terug te krijgen. Iets voor een ander doen, zou daarbij kunnen helpen, maar ik voelde wel een drempel. Wat als ik het niet leuk zou vinden en weer zou gaan stoppen? Dan had ik anderen blij gemaakt met een dode mus". Toch stapte John over de drempel en ging op zoek naar vrijwilligerswerk dat bij hem paste. Hij zocht naar het VIP ( Vrijwilligers Informatie Punt), maar dat bleek niet meer te bestaan en zo kwam hij terecht bij Oosterhoutvoorelkaar. Al tijdens het eerste oriënterende gesprek werd hem gevraagd of hij misschien interesse had om bij Oosterhoutvoorelkaar zelf aan de slag te gaan. Er was een boel te doen, waarbij John zijn ervaring en kwaliteit op het gebied van marketing, public relations en communicatie goed van pas kwam. Het klikte met de mensen daar, dus dat trok hem wel.

Het werk paste hem als een jas. John voelde zich al snel thuis bij Oosterhoutvoorelkaar. "Het geeft je een prettig gevoel als je bezig bent met de dingen die je leuk vindt en je betekent tevens iets voor een ander. Door dit werk te doen realiseerde ik me ook dat een deel van mijn activiteiten in het kader van de oorlogsdocumentatie eigenlijk ook vrijwilligerswerk was. Het maakt je echt af en toe trots op jezelf als je iemand anders hebt kunnen helpen. Maar zo kan ik ook ervan genieten als ik de door mij aangeleverde informatie zie terugkomen in boeken of publicaties van anderen.

In de tussentijd solliciteerde John ook naar een betaalde baan en in september 2017 resulteerde dat in een fulltime baan als teamleider Sales en Services bij de RET in Rotterdam. Bij zijn nieuwe leidinggevende gaf John aan dat het voor hem belangrijk was dat hij zijn vrijwilligerswerk in afgeslankte vorm kon voortzetten en hij vond daarvoor begrip. Nu houdt hij zich bij Oosterhoutvoorelkaar voornamelijk nog bezig met social media. Die zet hij in om informatie van Oosterhoutvoorelkaar te delen om er zodoende meer en meer bekendheid aan te geven. Acht uren per week is hij er minimaal mee bezig. Een behoorlijke taak naast zijn job. "Toch ben ik erg gemotiveerd om dit te blijven doen. Door de periode van werkeloosheid ben ik anders naar dingen gaan kijken. Je zit niet meer in een ratrace en de druk valt weg. Je hebt tijd om andere dingen te zien en immateriële dingen krijgen meer waarde

Het zijn nog steeds de persoonlijke vragen die John het meest raken. "Achter een simpele vraag zit vaak een wereld vol verhalen. Iedereen zou zichzelf moeten gunnen om te ervaren hoe het is om iets voor een ander te betekenen. Ook als je werkeloos wordt. Laat je niet verleiden om op de bank te zakken. Er zijn genoeg verenigingen die niet zonder vrijwilligers kunnen bestaan. Kritisch zijn en geen vrijwilligerswerk doen dat eigenlijk een baan zou moeten zijn, maar dat niet als argument gebruiken om thuis te blijven zitten. Dat kan ik iedereen aanbevelen".

Ben jij ook aangestoken door het bevlogen verhaal van John? Neem dan eens een kijkje op de website van Oosterhoutvoorelkaar of loop eens binnen tijdens openingstijd. Elke maandag, dinsdag en donderdag van 09.00 tot 15.00 uur en op woensdag en vrijdag van 09.00 tot 12.00 uur. Je kunt ook bellen 0162-471115 of mailen info@oosterhoutvoorelkaar.nl. De koffie staat klaar!

Geïnspireerd...?
Meld je aan

Registreer hier

Meer inspiratie?

Bekijk alle verhalen