Direct naar de inhoud van deze pagina

Helpen maakt mij happy

Altijd iets wat bij je past

Marie-Louise Stegen gestart als vrijwilliger bij Oosterhout voor Elkaar

Sinds enkele weken maak ik deel uit van het team van Oosterhout voor Elkaar. Een team van enthousiaste, leuke mensen, die mij vriendelijk ontvingen, toen ik onlangs gebruik maakte van het inloopspreekuur.

Op 1 oktober jl. stopte ik met mijn werkzaamheden als manager bij Thebe Wijkverpleging. 16 Jaren lang werkte ik daar met heel veel plezier, maar het was ook een hectische baan met veel verantwoordelijkheid. Ik had me voorgenomen om, na mijn afscheid, eerst maar eens een paar maanden af te kicken van mijn intensieve job. Ik genoot van de vele vrije tijd, maar ik merkte al snel dat mijn wereldje wel een stuk kleiner was geworden. Dat voelde een beetje ongemakkelijk. Ik had twee mogelijkheden. Of eraan wennen, of actief aan de slag gaan om er iets aan te doen. Dat laatste past het best bij mij, dus op zoek naar een nieuwe invulling van mijn vrije tijd! Vrijwilligerswerk lag het meest voor de hand.

Al zoekend op internet, kwam ik terecht op de website www.oosterhoutvoorelkaar.nl. Wat ik daar zag, wekte meteen mijn interesse. Hun slogan "Helpen maakt je happy", sprak me meteen aan. Als je iemand anders helpt, geeft dat voldoening, dus help je jezelf ook een beetje. Ik wist altijd al wel dat in Oosterhout vele vrijwilligers actief zijn, maar was toch verbaasd over wat ik op de site aantrof. De hulpvragen zijn heel divers. Particulieren en organisaties die iemand nodig hebben voor een incidentele hulpvraag, tot een meer structurele hulpvraag. En ook het aanbod van vrijwilligers is heel divers. De een wil graag af en toe een klusje doen of iemand helpen bij het doen van de administratie. Een ander heeft meer tijd te besteden en gaat in op de structurele hulpvraag. Voor iedereen lijkt er wel een passende match tussen te zitten. Hier wilde ik meer van weten. Ik las dat er twee keer per week een inloopspreekuur gehouden werd, dus daar stapte ik op af.

Tijdens een prettig gesprek bleek al snel, dat Nicky die het aanspreekpunt is tijdens het inloopspreekuur, wel hulp kon gebruiken. We hadden een match! Nu ik eenmaal bezig ben met inwerken, merk ik steeds meer hoe belangrijk het is dat vraag en aanbod van vrijwilligerswerk bij elkaar worden gebracht. Voor mensen die vrijwilligerswerk doen, snijdt het mes aan twee kanten. Een zinvolle invulling van je vrije tijd, geeft veel voldoening. Zeker als je ziet dat een ander er blij van wordt. Dan blijkt vaak ook, dat het geen probleem is dat vrijwillig iets anders is dan vrijblijvend. Een ander rekent immers op je! En er zijn ontelbaar veel mogelijkheden waarvoor een vrijwilliger de oplossing kan bieden. Zonde dus om de beschikbare energie niet goed te benutten!

Als ik daarbij behulpzaam kan zijn, hetzij persoonlijk tijdens het spreekuur hetzij online via de site, zal ik dat met veel plezier doen!

Tot ziens bij Oosterhout voor Elkaar!

Marie-Louise Stegen

Geïnspireerd...?
Meld je aan

Registreer hier

Meer inspiratie?

Bekijk alle verhalen