Direct naar de inhoud van deze pagina

het geeft mij voldoening

Ik kan de wereld niet alleen verbeteren

Door Klaske Delhij | De Tiepfabriek

Naam: Aad Peek. Woont in: Oosterhout. Leeftijd: 82. Beroep: gepensioneerd manager sales & marketing bij Olivetti. Vrijwilligerswerk: divers.

"Ik kan niet de hele wereld verbeteren. Maar een klein stukje in Oosterhout, dat lukt wel. Mensen waarderen je inzet. Het is toch leuk om een compliment te krijgen?"


,,Op mijn 60ste ging ik met de vut. Ik begon toen voor mezelf en heb negen jaar lang bedrijven begeleid in het midden- en kleinbedrijf, op commercieel gebied. Toen de kredietcrisis kwam, ben ik gestopt. Toen ben ik vrijwilligerswerk gaan doen.

Ik heb eerst vluchtelingen begeleid naar werk. Dat ging goed, maar we merkten ook dat ze niet zo gewend waren aan de Nederlandse bedrijfsregels. Daardoor stroomden ze toch ook weer snel uit. Ze vertelden me vaak ook hun persoonlijke verhaal. Maar die verhalen over oorlog en armoede raakten mij zo erg dat nam ik mee naar huis. Ik kon er niet van slapen. Toen ben ik ermee gestopt.

Ik heb vervolgens bij twee verschillende hockeyclubs sponsorzaken op me genomen. Mijn kleinkinderen hockeyden daar. Sporten voor de jeugd vind ik heel erg belangrijk. Kinderen leren er zoveel van: samenwerken, incasseren, teleurstellingen, gepasseerd worden, vreugde delen bij winst.

Daarna heb ik een jaar Voedselbanken Nederland geholpen. Voedselbanken in Nederland werken uitsluitend met vrijwilligers, de landelijke koepelorganisatie zit in Houten. Daar hielp ik de financiële commissie. Maar ik stond vaak in de file en dat wilde ik niet langer, dus staakte ik mijn werk daar.

Ik heb me nu aangemeld bij Oosterhout voor Elkaar als vrijwilliger. Ze willen me graag inzetten bij een nieuw project om het vrijwilligerswerk te promoten.

Daarnaast doe ik een cursus om budgetcoach te worden, zodat ik straks ook de mensen die schulden hebben kan helpen. Ik wil gewoon niet thuis zitten. Ik voel me fitter als ik bezig ben. Ik heb meer energie en ontmoet veel mensen. Mijn vrouw vindt het ook leuk om zo'n bruisende vent te hebben. Ik ben drie keer per week in de sportschool, ik mantelzorg bij mijn zus die in Woerden woont, help mijn buurvrouw van 92 met praktische zaken.Verder ben ik een nieuwsbrief begonnen in het appartementencomplex waar ik woon.

Het vrijwilligerswerk geeft me zo veel voldoening. Je kunt zelf kijken welke ruimte je hebt in je weekprogramma. Je doet wat je leuk vindt, waar je goed in bent en waar je de mensen mee kunt helpen. Het brengt je zó veel. Als iedereen nu een klein stukje doet, dan kunnen we het samen toch wat mooier maken?''tiepfabriek.nl

Geïnspireerd...?
Meld je aan

Registreer hier

Meer inspiratie?

Bekijk alle verhalen