Direct naar de inhoud van deze pagina

Jan aan de slag

Ik kan het iedereen aanraden!

Jan Bolding aan de slag als vrijwilliger

Na veel arbeidzame jaren, raakte Jan Bolding eind 2015 zijn baan als technisch medewerker bij Essent kwijt. Begin 2017 realiseerde hij zich dat de klussen thuis nagenoeg allemaal klaar waren. De banen voor 60-plussers liggen niet voor het oprapen, dus de kans dat een nieuwe baan zich aandiende, leek hem niet erg groot. Er ontstond wel behoefte aan meer sociale contacten en andere zinvolle bezigheden.

Oosterhoutvoorelkaar

Een goede kennis bracht hem op het idee om contact te leggen met "Oosterhoutvoorelkaar". De werkwijze van "Oosterhoutvoorelkaar" sprak Jan wel aan. Vraag en aanbod worden, soms door burgers zelf, soms met behulp van het team, bij elkaar gebracht. In overleg werd al snel duidelijk waar de interesses van Jan lagen. Kort nadat hij zijn aanbod op de website had gezet, reageerde het MEK (Milieu Educatief Centrum en Kinderboerderij), dat op zoek was naar een vrijwilliger voor het doen van technische klusjes. Jan stapte erop af en werkt er inmiddels met veel plezier als vrijwilliger. "Heerlijk om weer onder de mensen te zijn. We werken bij het MEK met een leuk gezelschap dat heel gemêleerd van samenstelling is. Ik heb er al heel wat klusjes opgeknapt en tegelijkertijd geniet ik van de contacten met onder andere vrijwilligers, stagiaires en hun begeleiders, de vaste krachten en bezoekers. Het geeft me veel voldoening. Werken als vrijwilliger voelt echt anders dan werken in een betaalde baan. Op je werk wordt het normaal gevonden dat je goed functioneert, maar als vrijwilliger krijg je veel meer waardering. Je merkt echt dat anderen blij met je zijn".

Omdat Jan, naast het werk bij het MEK, nog wat uren over had, besloot hij ook aan de slag te gaan bij Surplus als burgeradviseur. "Je hoeft daar geen speciale opleiding voor te hebben. Je neemt je persoonlijke kennis en ervaring mee en je wordt eerst ingewerkt. Je helpt anderen die moeite hebben met een aantal praktische administratieve zaken waar iedereen mee te maken heeft. Denk dan aan het invullen van papieren, contacten leggen met instanties, hulp bij het overstappen naar een andere energieleverancier en helpen met de aanvraag van een DIGID".

De combinatie van fysieke arbeid en adviesfunctie werkt voor Jan prima. "Van alleen maar thuis zitten, word je ook niet vrolijk", vindt Jan. "Ik kan het iedereen aanraden. Wel zou ik mensen die overwegen om vrijwilliger te worden, willen aanraden om goed bij zichzelf na te gaan wat bij hen past. Wat vind je leuk om te doen en welke kennis en ervaring heb je? Als je de vragen op de site van "Oosterhoutvoorelkaar" bekijkt, valt op dat deze heel divers zijn. Kijk hoe je je kennis en ervaring kunt combineren met je eigen behoefte en je komt vast tot een match waar je blij van wordt"!

Wil je, net zoals Jan, je leven ook meer inhoud geven door het doen van vrijwilligerswerk? Kijk dan eens op onze site www.oosterhoutvoorelkaar.nl. Of loop vrijblijvend binnen op ons spreekuur op woensdag of donderdag tussen 9.00 en 12.00 uur. Adres: Klappeijstraat 44A in Oosterhout. De koffie staat klaar!

Geïnspireerd...?
Meld je aan

Registreer hier

Meer inspiratie?

Bekijk alle verhalen