Direct naar de inhoud van deze pagina

Ondernemer en duizendpoot

Het is eigenlijk helemaal niet moeilijk.

Judith Kablau, ondernemer en duizendpoot

Ze heeft twee kinderen, een kapsalon aan huis, haar man heeft een sportschool naast zijn baan en toch besteden ze heel veel uren aan het goede doel. Judith Kablau, een duizendpoot, die het maar heel normaal vind dat je klaar staat voor een ander.

Oosterhoutvoorelkaar (OVE) kwam met Judith in contact, doordat zij de maandelijkse winactie van OVE op Facebook sponsorde door een prijs ter beschikking te stellen. De prijswinnaar kreeg een gratis knip- en kapbeurt van Judith in haar VIP Room. Judith hoefde niet lang na te denken, toen haar werd gevraagd om aan de winactie mee te werken. Maar dit bleek slechts een hele kleine geste te zijn, vergeleken met alle activiteiten, die Judith verder onderneemt in het ondersteunen van goede doelen. Haar cupcake-actie voor Serious Request begon als een eenmalige actie, maar groeide uit tot een jaarlijks terugkerend bakfestijn. "Mijn zwager en ik, kwamen een paar jaar geleden op het idee om iets te doen voor Serious Request, toen nog in het Glazen Huis. Het was de bedoeling dat we cupcakes zouden bakken met de kinderen en die verkopen. De kosten waren voor ons en de opbrengst zou voor Serious Request zijn. Aan de klanten in mijn kapsalon vertelde ik waar we mee bezig waren en binnen de kortste keren liep het behoorlijk uit de hand met de bestellingen die we binnen kregen. Nu bakken we elk jaar 600 cupcakes en alles gaat naar de goede doelen van Serious Request.

In gesprek met Judith blijkt, dat niet alleen zijzelf erg begaan is met het lot van anderen, maar dat ze het ook haar kinderen met de paplepel ingeeft. "Wij proberen onze kinderen op te voeden met het idee dat je niet alles voor jezelf hoeft te houden. Je bepaalt niet zelf waar je wieg staat en je hebt geluk als je goed terechtkomt. We laten hun filmpjes zien en leggen uit voor welk doel we bezig zijn. Ook zij vinden het inmiddels normaal dat ze, wat ze hebben, delen met een ander. En het kan zo makkelijk. Onze kinderen zoeken elk jaar rond Sinterklaas uit wat ze weg willen geven van hun spullen en speelgoed. Dat maken we schoon en compleet en zetten ze bij hun schoen. De "ophaalpiet" komt bij ons langs en brengt de spullen naar kinderen die het beter kunnen gebruiken". Dit jaar gaat het speelgoed van Jody en Dane naar de Speelgoedbank in Waalwijk. Daar kunnen kinderen van ouders met een laag inkomen, een keer per maand iets uitzoeken dat ze mogen houden. Judith vindt het echt een gemiste kans dat niet alle kinderen dit doen. Maar ze heeft nog veel meer verhalen. Ze is heel ondernemend en weet altijd weer anderen enthousiast te maken. Ze vond een sponsor voor de gebaksdozen waar de cupcakes in gaan en organiseerde een kledingactie voor Kenia. Ook hierover weet ze weer vol enthousiasme een indrukwekkend verhaal te vertellen. Uit onderzoek van hulpverleners bleek, dat vrouwen in Kenia minder last hadden van seksueel misbruik als ze een Bh droegen. "Toen hebben we echt overal Bh's opgehaald en naar Kenia gestuurd".

Hoe doet Judith dat allemaal, werk, gezin en zo ondernemend? "Haha….dat is eigenlijk helemaal niet moeilijk. We doen natuurlijk niet alles alleen. We krijgen veel hulp van mijn zus en zwager met hun kinderen en verder is het zo dat je er echt ontzettend veel energie van krijgt".

Oosterhoutvoorelkaar is onder de indruk van het verhaal van Judith, maar vindt het ook nog steeds heel bijzonder, dat er zoveel vrijwilligers zijn die soms, vaak of altijd, bezig zijn met het helpen van anderen. Zo zijn er ook meer ondernemers als Judith, die het principe van maatschappelijk verantwoord ondernemen huldigen. Met die ondernemers wil Oosterhoutvoorelkaar graag in contact komen. Wie weet kunnen de krachten gebundeld worden en kan er iets moois uit ontstaan.

Ben jij een van die ondernemers en voel je je geïnspireerd? Wil jij ook een keer de Facebookactie sponsoren of samen met OVE bekijken op welke manier we kunnen samenwerken? Neem dan contact op door een keer binnen te lopen in de vrijwilligerswinkel, Arendshof 83. Openingstijden zijn op maandag, dinsdag en donderdag van 9 tot 15 uur en op woensdag en vrijdag van 9 tot 12 uur. Maar bellen kan ook 0162-471115 of mailen, info@oosterhoutvoorelkaar.nl. De koffie staat klaar!

Geïnspireerd...?
Meld je aan

Registreer hier

Meer inspiratie?

Bekijk alle verhalen