Doen is het nieuwe denken

Doen is het nieuwe denken Doen is het nieuwe denken! Oosterhoutvoorelkaar in gesprek met Eugène Springer"Doen is het nieuwe Denken." De toon is gezet. Eugène Springer, man met een sociaal hart, vrijwilliger en kok bij de Eetkamer, zegt het vol overtuiging tijdens een gesprek met Oosterhoutvoorelkaar.Eugène startte in januari 2017 in de Bunthoef de Eetkamer op. En dat werd een groot succes. Zelfs zo een groot succes, dat Eugène zich inmiddels afvraagt of hij zijn doel niet voorbij streeft. Bij de start had de Eetkamer 24 gasten, maar inmiddels komen wekelijks tussen 70 en 90 gasten een smakelijk bordje warme maaltijd nuttigen bij Eugène. "Eigenlijk is de Eetkamer een uit de hand gelopen hobby. Het leek me een uitdaging om te laten zien, dat je voor een bedrag van 3 euro een maaltijd kunt maken die gezond, lekker en vers is en dan net met een wat andere twist dan wat je thuis kookt". Op het moment dat hij besloot de Eetkamer als vrijwilliger op te starten, besefte hij dat hij een verplichting aanging. Vrijwillig is immers niet vrijblijvend. Inmiddels heeft hij het gevoel nooit meer te kunnen stoppen. "Moreel gezien is de druk om door te gaan nu wel hoog". Sinds er een Indische rijsttafel op het menu stond, is het aantal gasten niet meer lager dan 70 geweest. "En dat wordt me toch een beetje te massaal", zegt Eugène. Hij zint inmiddels op andere ideeën om hier verandering in te brengen. "Misschien moet ik een keer op een andere locatie gaan koken om de routine er een beetje uit te halen. Het moet geen gaarkeuken worden". Eugène Springer startte met de Eetkamer niet specifiek om mensen met een kleine beurs aan een goede maaltijd te helpen. Het was juist zijn bedoeling om een diversiteit aan mensen bij elkaar aan de tafel te brengen. Samen eten is goed voor het leggen en onderhouden van sociale contacten. En dat zonder bemoeienis van allerlei instanties, want Eugène heeft een hekel aan procedures. Van de 3 euro die hij per maaltijd krijgt, betaalt hij de te maken kosten en verder wil hij geen "gedoe". Koken doet hij zelf, maar bij het opdienen wordt hij regelmatig geholpen door andere vrijwilligers. "Vrijwilligers haal ik liefst hier uit de omgeving. En soms kan ik ze ook nog de kneepjes van het vak leren, waardoor hun kans op werk in de horeca groter wordt." Eugène heeft een hekel aan mooie praatjes en dure woorden. "Dan wordt er gepraat over sociale cohesie in de wijk. Dat is natuurlijk onzin, want je bereikt met een initiatief altijd maar een deel van de mensen die het nodig hebben." Zolang anderen niet de blits gaan maken met zijn initiatief, vindt Eugène het prima. Hij houdt niet van "voor wat hoort wat". Iets doen voor de samenleving levert je veel positiefs op. Het levert je in ieder geval veel plezier op en nieuwe contacten en in sommige gevallen helpt het je bij het vinden van een betaalde baan. "Ook voor jonge mensen is het goed als ze vrijwilligerswerk doen", vertelt Eugène enthousiast verder. "Gaandeweg leren ze hoe een koe een haas vangt en werken ze aan hun sociale vaardigheden". Terugkomend op de uitspraak van Eugène "doen is het nieuwe denken", legt hij uit: "er wordt tegenwoordig veel teveel vergaderd. Als je kijkt naar het rendement van al die overleggen, is dat vaak bedroevend. Je moet gewoon beginnen met iets wat je graag wilt en als het fout gaat, stuur je bij. Als je iets echt leuk vindt, gewoon doen". Voel jij je aangesproken door het enthousiasme van Eugène en wil je ook als vrijwilliger aan de slag? Bezoek dan eens de website Oosterhoutvoorelkaar.nl. Op de website staan alle hulpvragen en kun je zelf zien hoe divers die vragen zijn. Of kom een keer langs tijdens ons inloopspreekuur. Op maandag, dinsdag en donderdag van 09.00 uur tot 15.00 uur of op woensdag- of vrijdagochtend van 09.00 tot 12.00 uur aan de Arendshof 83. De koffie staat klaar! Maar je mag ons ook bellen op nummer 0162-471115. Deel deze verhalen en inspireer anderen om ook te helpen! Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Forward

Lees het verhaal

Geïnspireerd...?

Meld je aan

Meer inspiratie?

Bekijk alle verhalen